Showing posts with label Transistor Characteristics. Show all posts
Showing posts with label Transistor Characteristics. Show all posts

Tuesday, March 20, 2012

Transistor Characteristics

1) What is transistor? what are the types of transistors?
Ans: Transistor is a three terminal semiconductor device.
 There are two types of semiconductor i.e,. n-p-n and p-n-p.

2) Define n-type and p-type semiconductors.
Ans: If an intrinsic semiconductoris doped with pentavalent impurity. Then it is called n-type semiconductors.
If it is doped with trivalent impurity then it is called p-type semiconductor.
 
3) What is doping?
Ans: Adding trivalent or pentavalent impurity to an intrinsic semiconductor is called doping.

4. What are three basic transistor connection modes? Which mode is most preferred? Why?
Ans: Common-Emitter, Common-Base & Common-Collector connections.
 CE mode is most preffered because CE modes gives Highest voltage gain.

5. Define current amplification factor of a transistor?
Ans: It is defined as ratio of change in collector current to change in base current.

7. What is the biasing rule of transistor?
Ans: Emitter base junction should be forward biased and collector base junction should be reversed biased.

8. What is semiconductor?
Ans: Semiconductor is a substancewhich has the resistivityin between that of conductor and insulator. semiconductor has negative temperature coefficient of resistance.

9) Which are the commonly used semiconductors?
Ans: Germanium & Silicon